Historiske huler i Svendborg

20081004-084645-7

Dansk Hulebyg, Hele Danmarks Familieklub, KFUMs sociale arbejde og Forsorgsmuseet i Svendborg er gået sammen om et spændende projekt om hulebyggeri i efterårsferien 2018, som vi håber falder på plads i løbet af sommeren.

Forsorgsmuseet ligger i Svendborgs gamle fattiggård, som står nærmest uændret fra 1950erne midt i det centrale Svendborg. Og er et levende billede på hvordan fattige mennesker levede i Danmark i perioden 1900 – 1950.

Her skal vi bygge huler med besøgende børn og børnefamilier, huler som er inspireret af de børn som voksede op eller boede på Fattiggården i perioden 1900 – 1950.

forsorgsmuseet 3

 

marie

En af disse børn er f.eks Marie Caroline Møller her, som den 29. dec. 1902 henvender sig på politistationen i Svendborg.

Hun fortæller politiet, at hendes far har truet med at slå hende ihjel, og hun tør derfor ikke gå hjem. Forholdene i hjemmet er meget dårlige. Faderen, der er styrmand, drikker og er voldelig. Han tæver både sin hustru og sine børn. Børnene, hvoraf Marie var den ældste, sælger bl.a. kurve på gaden for at finansiere faderens forbrug af brændevin.

En betjent går med Marie hjem og under hans påhør truer faderen igen med at slå hende ihjel. Hun bliver indleveret på Svendborg Fattiggård. Hun opholder sig på forsørgelsesafdelingen indtil den 31. dec., hvor hendes mor henter hende. Da Marie kommer hjem, ligger faderen beruset på en seng og kræver, at hun skal komme ind til ham, så han kan slå hende. Da Marie nægter, er det i stedet moderen, der slår hende.

Marie kan ikke blive hos forældrene, og hun kommer derfor i huset som tjenestepige hos en kvinde i byen. Efter kort tid bliver hun dog taget i at have stjålet fra sin arbejdsgiver og fra butikker i byen. Hun har bl.a. stjålet et blåt silkebånd, som hun har bundet om sin dukke, hendes kæreste eje. Pga. Maries omstændigheder bliver hun ikke idømt en straf, men bliver sat i pleje hos en familie på landet, nord for Svendborg.

Under retssagen fralægger moderen sig sin forældremyndighed i håbet om, at andre kan give Marie bedre muligheder, end hun selv kan.

magnus emil petersen

Der er flere historier om børnene på Fattiggården og det er spændende at høre om deres liv og prøve at forestille sig hvilken hule de ville bygge i haven og det grønne område omkring Fattiggården.

Ideen er at vi bygger hulerne sammen med besøgende børn og familier på museet i efterårsferien. Kom og vær med.

Hold øje med mere info her.

Du kan læse mere om børnene på Fattiggården her:

Click to access Undervisningsforlb-for-konfirmander_reduceret.pdf

https://www.svendborgmuseum.dk/forsorgsmuseet

https://heledanmarksfamilieklub.dk/